Grossglockner/Heiligenblut.

 

Vanaf Hermagor naar Greifenburg, Steinfeld, Lurnfeld, volg de 106 richting Mühldorf, Reisseck, volg de Mölltal Strasse tot Winklern richting Heiligenblut naar de Grossglockner.
De in Oostenrijk onovertroffen 3.798 meter schrikken bergbeklimmers niet af. De Großglockner geldt als relatief gemakkelijk, ja bijna aangenaam in tegenstelling tot menig drieduizendercollega. De Glockner is een natuurmonument - te bewonderen vanaf de beroemde Hochalpenstraße of van de grootste gletsjer van de Alpen - de Pasterze. NationalparkRegion Hohe Tauern Kärnten
Bij mooi helder weer is een tocht naar de Grossglockner (3798 m, de hoogste berg van Oostenrijk) een echte aanrader. U bereikt deze berg via de Grossglockner-Hochalpenstrasse. Deze weg werd aangelegd in de jaren 1930-1935 en er kon alleen zomers aan gewerkt worden vanwege de enorme sneeuwval tijdens de wintermaanden. 3200 arbeiders hebben aan deze weg gewerkt en 17 arbeiders zijn bij de werkzaamheden verongelukt.
De weg heeft een lengte van 48 km. De maximale stijging bedraagt 12% en de breedte van de weg varieert van 6 tot 7.5 m. Bij de Maustelle Rossbach moet u tol betalen (dagtarief € 35,00) en ontvangt u een folder van de Grossglocknerhochalpenstrasse. Bij Heiligenblut heeft u en prachtig panorama over de bergen. Heiligenblut bezit ook een bijzonder mooie kerk uit het jaar 1490. 
Op een hoogte van 1800 tot 1900 m komt u boven de boomgrens. Op deze hoogte bloeien in de maand juli de alpenroosjes. Tegen de rotswanden groeit de Edelweiss. Deze alpenbloemen mogen niet geplukt worden. Edelweiss kunt u in de souvenirwinkels op de Franz Josephhoogte kopen, echter deze worden geimporteerd uit...............Nederland!
U rijdt tot aan de Keizer Franz Joseph-hoogte, 2369 m., van waaruit u een uitzicht heeft op de Grossglockner. U kunt met een tandradbaan naar de Pasterzegletscher waar u over een gletscher-ijsveld kunt lopen. Het ijsveld is 10 km lang. De Murmeltiere, zgn. bergmarmotten, die hier zitten zijn erg tam. De Keizer Franz Joseph-hoogte (2369m), genoemd naar de Keizer die eens deze hoogte heeft bezocht, heeft een parkeergarage voor 900 auto's en 300 motoren. Op erg drukke dagen kan het gebeuren dat de garage vol is. In dit geval moet u op een groot parkeerterrein wachten totdat er een plaatsje op de hoogte vrij komt. De wachttijden kunnen op bepaalde dagen behoorlijk oplopen. Vanaf de Keizer Franz Joseph-hoogte heeft u een grandioos uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Deze berg behoort tot het Hohe Tauerngebergte. Dit gebergte is het hoogste en grootste van Oostenrijk. De Grossglockner bevindt zich nog in de provincie Karinthie.